top of page

Blog

Lactatele - Între Mit și Realitate

Majoritatea oamenilor consumă lactate doar pentru că le place gustul, fără să țină cont dacă le este benefic sănătății. Din ce în ce mai multe persoane dezvoltă intoleranță la lactoză, au diverse stări de disconfort la nivel digestiv, un motiv în plus să vorbim despre miturile care ne mențin captivi în niște obiceiuri greșite.

Vom vedea de ce nu este bine să consumăm lactate și dacă totuși decidem să o facem trebuie să avem grijă la calitate și sursele de proveniență, să învățăm cum să nu le combinăm niciodată ca să nu ne punem sănătatea în pericol!

Este foarte important să avem un regim de viață cât mai echilibrat când vine vorba de alimentație. De aceea este bine să știm adevărul despre acest aliment controversat .

Paradoxal sau nu, omul este singurul mamifer care mai consuma lapte adult fiind. Sunt multi adulti care beau lapte zilnic cu cereale, cu prajituri, sau il amesteca in cafea.Dacă ne raportăm la natură , o să vedem că toate mamiferele consuma lapte pe o perioadă cuprinsă între câteva săptămâni și cateva luni , depinde de fiecare specie în parte iar după perioada de intarcare , nici un alt mamifer nu mai consumă lapte după ce ajunge să se hranească cu diferite alimente din natură. În plus, ele nu consumă niciodată lapte pasteurizat și nici produse procesate din lapte „


Dacă luăm în calcul și suferința animalelor crescute industrial (despre care nu vorbește aproape nimeni) putem să tragem ușor concluzia despre depresiile și anxietatea din ce în ce mai crescute. La un simplu search pe google sau pe youtube putem descoperi atrocitățile la care sunt supuse bietele animale. Dacă ne ține inima. Eu plâng de fiecare dată când văd câtă suferință produce omul pt ”mâncarea” din farfurie.


Vom desființa așadar miturile despre consumul de lactate!


  1. Laptele conține calciu! - Adevarat !

Totuși este foarte important de știut că laptele, deși conține calciu , ne scoate mai mult calciu din organismul nostru decât ne oferă și este principalul vinovat când vorbim despre cazurile de osteoporoză . Studiile arată că în tările unde se con


suma frecvent produse lactate , incidența cazurilor de osteoporoză este foarte crescută comparativ cu țările în care consumul este mai redus sau nu se consumă deloc .


„Osteoporoza este o boală cauzată de pierderea de calciu, nu din cauza dozei zilnice insuficiente. Produsele lactate ar încuraja eliminarea calciului din cauza densităţii mari de proteine de origine animală. În plus, laptele creşte aciditatea gastrică, iar organismul, pentru a o contracara, consumă calciul din oase. Specialiştii spun că organismul neutralizează acidul rezultat din reacţiile metabolice folosind doza zilnică de calciu, care poate fi luată din produsele lactate. E bine de ştiut că organismul uman conţine 1 kilogram de calciu, din care foloseşte zilnic 1 gram pentru a asigura buna funcţionare a organismului„

In proportie de peste 90%, HARTA INCIDENTEI OSTEOPOROZEI se suprapune PERFECT cu cea a CONSUMULUI MARE DE LAPTE, dupa cum se poate vedea prin compararea celor doua harti iar studiile ne explică de ce laptele este un aliment care nu doar că nu aduce calciul în organism, ci este principalul factor care demineralizează sistemul osos, extrăgând calciul din corp!


Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile, să trăim, datorită minunatului calciu pe care îl conține, ne extrage, în realitate, calciul pe care îl avem în oase.


Pare greu de crezut, nu-i așa?

Este însă incontestabil. Laptele, fiind bogat în proteină animală, stimulează în mod nefiresc o supraproducție de acid clorhidric în stomac, lucru total nepotrivit organismului uman, care are nevoie ca alimentele să determine o producție normală de secreții pentru a funcționa normal și a fi sănătos. Pentru a combate efectele negative ale acidității provocate de lapte (scaderea pH-ului din intreg organismul, stare numita acidoza) și a se reechilibra, organismul folosește singura sursa alcalina la indemana, si anume... carbonatul de calciul existent în oase.


Iată ce simplu e!


Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da nouă laptele este doar un mit, o minciună cinică fabricată de producătorii de lapte din întreaga lume. Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur că avem nevoie de calciu și, din fericire, există multe surse, altele în afara laptelui, care să ni-l ofere. Susanul, spre exemplu, conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. Și, în plus, acesta, spre deosebire de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism.


Alte surse bogate în calciu sunt: nucile, migdalele, semintele, spanacul, brocoli, varza, năutul, soia, fructele, cerealele, quinoa, algele și multe altele, alimente create de natură pentru consumul uman .

Știm cu toții că natura este într-un perfect echilibru și dacă vine vorba de încredere , prefer să acord credit naturii decât companiilor farmaceutice care urmăresc doar profitul personal.


2. Laptele este ideal pentru sugari ! - Da , dacă este lapte matern , nu laptele altor specii și nu laptele din comerț!


Pentru ființa umană, singurul lapte care este asimilabil în procent de 100% este laptele matern, care conține toți nutrienții și toate enzimele necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.


Poate că în urmă cu sute de ani, laptele era un aliment hrănitor. Dar în prezent, când companiile au ca scop principal doar profitul și tehnologia a avansat atat de mult, se stimuleaza artificial nu numai creșterea animalelor, ci si producția de lapte. Astăzi, pentru ca vacile să fie sănătoase mai mult timp, se folosesc antibiotice, rasele sunt modificate genetic, dieta animalelor este profund modificată și îmbogățită cu hormoni de creștere. Aceste modificări au făcut ca vacile să producă până la 35 de litri de lapte pe zi, de la maxim 9 litri de lapte pe zi cât produc în mod natural .


Pe lângă intervenția artificială din industria creșterii animalelor trebuie să specific și faptul că, o mare parte din laptele din comerț este falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, lapte praf, făină de grâu, sare, făină de oase...inclusiv puroi rezultat din infecțiile provenite din ugerele vacilor traumatizate de tratamente hormonale injectate constant pentru a crește forțat producția de lapte.


Toate aceste substanțe ajung astfel în corpul fragil al micuților noștri , cauzând o serie de efecte nedorite , dezechilbre la nivel metabolic și boli.



Majoritatea studiilor recente arată că laptele a devenit principalul factor favorizant al alergiilor și eczemelor atât la copii cât și la adulți , este puternic congestionant limfatic , creeaza mucus în exces, toate astea ducând la apariția multor probleme în organism, pe care le veți resimți pe termen lung. Medicii și cercetătorii care au studiat alimentația ayurveda au avertizat deja despre riscurile la care vă expuneți dacă veți continua să consumați lapte sau produse lactate.


Ayurveda sau medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) și ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative.


3. Laptele de vacă produce constipație la adulți - ADEVĂRAT!

Și nu doar constipație ! Reflux gastroesofagian , alergii , eczeme , stări inflamatorii , dezezchilibrarea florei intestinale , etc . Studiile arată că și în cazul persoanelor care nu aveau intoleranță la lactoză sau alte boli digestive , acestea s-au plâns de constipație, balonare, reflux , etc . Când au eliminat acest aliment din micul-dejun și au trecut pe o dietă bazată pe legume și fructe, aceste probleme au dispărut. Studiul s-a făcut pe bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.


4. Legătura dintre consumul de lapte și cancerul este reală? - DA

Studiile medicilor oncologi au arătat că prezența hormonilor de creștere care forțează triplarea cantității de lapte pe care o produc vacile în mod natural este legată direct de anumite tipuri de caner precum cancerul de colon (peste 56% dintre cazuri), cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul de plâmâni sau de stomac. Asta înseamnă că persoanele adulte care consumă zilnic lapte de vacă din comerț se expun unor riscuri de a contracta diferite forme de cancer.

La femei s-a arătat ca apar frecvent infectii vaginale, tulburarile menstruale, infertilitatea, chisturile, fibroamele, ovare polichistice.


CE SPUN SPECIALIȘTII?

In lucrarea “Hrana si Vindecare”, dieteticianul Anemarie Colbin descrie efectul dezastruos al laptelui asupra organismului femeilor si faptul ca anumite discfunctii (inclusiv migrenele si dizarmoniile perioadei ciclului menstrual) au incetat complet, odata cu intreruperea consumului acestuia. Astfel, ar fi bine sa ne informam, sa stim si sa nu asteptam semnale de alarma de la organism…


Dr. Arturo Capdeville, profesor de fiziologie la Fac. de Medicina Cordoba, Spania, apreciaza ca paraliziile infantile au legatura cu lactatele.


Bruno Comby, in cartea “Natura contra SIDA”, sustine ca disfunctiile imunitare sunt intretinute de lactate, “eliminati-le, pur si simplu, din alimentatie!” Aportul zilnic de lapte de vacă starneste sumedenie de suferinte: infectii, inflamatii, alergii, tulburari nervose, boli cardiovasculare.

Dr. Dominique Gros, Dr. Richard Lennart si Dr. Paul Vesin incurajeaza alimentatia bogata in fructe, legume, in cruditati, excluzand laptele de vaca.


Roland Fietta – naturopat – in lucrarea “Dreptul la sanatate”, sustine ca laptele de vaca produce obezitate, reumatism, infectii, alergii, tulburari nervoase, spasmofilie. In Scandinavia, consumul laptelui de vaca este ridicat, fiind frcvente distrofii osoase, acromegalie hipofizara osoasa, nevroze.


Dr. Nicolas Le Berre, in cartea “Laptele – odioasa eroare”, atentioneaza ca facem o mare gresala sa bem lapte de vaca, factor de patologie ORL, colesterol, hemoroizi, alergii, chisturi, dureri articulare, tumori.


Dr. Gerard Dupuy, in cartea “Pamantul promite, pamantul ofera”, afirma: “Laptele de vaca este rezervat vitelului. Recomand moderatie la consumul de lactate, mai ales branzeturi grase si fermentate. Am constatat patologii respiratorii si suprasecretii de mucozitati la adolescenti, chisturi mamare si afectiuni ale prostatei.”

Dr. Soleil, in cartea sa “Invata sa te hranesti”: “Acizii grasi din laptele de vaca permeabiliteaza peretii colonului, ingaduie bacteriilor sa treaca in sange, sa se fixeze in zone mai putin rezistente, unde apar focare de inflamatii cronice, maladii degenerative.”

Dr. Gregoire Jauvaix, doctor in medicina naturala si profesor de botanica in SUA, autor al lucrarii “Alimente biologice umane”, face distinctia intre laptele albuminos de mama si cel cazeinos de vaca. Cel de pe urma este indigest pentru om, datorita continutului de cazeina mare, excesului de materii grase si acid lactic. Laptele este produsul biologic al mamiferelor pentru puii lor. Cel de vaca este inadecvat omului, sistemul sau anatomo-fiziologic fiind diferit.

Daniel Starenky, in cartea “Beneficiile vegetarianismului”, atentioneaza: “Contrar a celor cunoscute, laptele de vaca, desi bogat in Ca, provoaca infectii, alergii, maladii dentare, osteoporoza.”


Herta Hafer, in cartea sa“Droguri ascunse-fosfatii alimentari”, este cat se poate de convingatoare: “Laptele de vaca are de 6 ori mai multi fosfati decat cel de matern, mult prea ridicat pentru un om. Metabolismul Ca este reglat de fosfor, iar daca introducem mai mult fosfat decat este necesar, secretia de hormoni paratiroideni determina eliminarea Ca din oase. In loc sa mineralizeze oasele, laptele de vaca le demineralizeaza.”


Dr. E.A. Oski, in revista “Jurnalul pediatrului”, afirma:” Laptele de vaca impiedica absorbtia fierului provenit din alimente. Bautorii de lapte sunt adesea anemici, prin lipsa de fier. Laptele de vaca starneste hemoragii intestinale, anemii feriprive, alergii, dureri abdominale cronice, cataracte, delicvente juvenile.


5. Cazeina și dependența de lactate!


Cazeina este principala proteină din produsele lactate iar în momentul în care ajunge în sistemul digestiv al omului dă naștere unor substanțe numite cazomorfine. Acestea au componente asemănătoare cu morfina iar în momentul în care ajung la creier se atașează fix de același receptor ca și heroina.

Nu sunt la fel de puternice ca heroina însă au efecte clare în a determina un anumit nivel de dependență. Cazomorfina poate juca un rol important în sindromul morții infantile și în autism.


„În timp ce 1 litru de lapte uman (de mamă) conține 2,7 grame de cazeină, laptele de vacă conține 26 de grame la litru, adică de 10 ori mai mult. În aceste condiții nici nu este de mirare că lactatele produc dependență„


6. Migrenele, generate de consumul de lapte de vacă? - DA

Cercetările specialiștilor americani și britanici au arătat că pacienții ce suferă de migrene au sesizat o reducere semnificativă a simptomelor atunci când au renunțat la consumul de lapte de vacă. În plus, atunci când aceștia au schimbat acest produs cu lapte de soia, sau cocos inclusiv în prepararea anumitor produse, crizele de migrenă ca și recurență s-au diminuat cu până la 80%.


7. Laptele provoacă boli autoimune ? - DA


In cazurile în care oamenii au boli digestive și o permeabilitate la nivel intestinal

(inflamare a mucoasei digestive) se ajunge la stadiul în care tot ceea ce se găsește in intestin

(infecții, bacterii, substanțe toxice) să treacă în sânge și deci să ajungă și la restul organelor interne, inclusiv creierul.

Este un fapt demonstrat de literatură șiințifică medicală că această situație, este de fapt o etapă obligatorie spre bolile autoimune, în consecință, cei care vor să se vindece de aceste boli autoimune (artrita, reumatism, osteoporoză diabet, tiroidă, dermatoză, scleroză multiplă, lupus, etc) în primul rând trebuie să elimine produsele lactate din consum .


Un fel de concluzie…

Oamenii nu au nici cea mai vagă idee despre conținutul produselor pe care le consumă zilnic. Organizația Mondială a Sănătății vorbește prea încet și cu multă teamă. În industria animalieră, agricultură ca și în industria tutunului, companiile implicate au tot interesul ca populația să NU știe absolut nimic despre efectele și riscurile la care se expune atunci când consumă diverse alimente procesate sau neprocesate.

Suntem captivi intereselor economice iar guvernele paralizate și prea slabe să poată reacționa la acest genocid. Ne-am obișnuit să credem ce ne spun ei tot ce trebuie să știm prin publicitate și marketing specializat, în loc să facem noi efortul necesar pentru a înțelege.


Totuși.....

Laptele în sine, ca și produs alimentar rămâne un reper vital pentru mulți oameni care nu pot concepe să renunțe la vechile obiceiuri. De aceea, este important să ne asigurăm de sursa de proveniență, de condițiile în care se face procesarea lui, și pe cât posibil să consumăm lapte și produse lactate de la animale care n-au fost tratate cu hormoni de creștere sau antibiotice.


Vă invit să reflectați si să faceți alegeri conștiene iar, dacă gustul laptelui vă place, bucurați-vă de el, din când în când. Nu mai mult de 100ml, întotdeauna de la vacuțe ce cresc pe câmp, nu ”dezvoltate” industrial. Rar și cumpătat!


Alegeți sănătatea pentru voi și copiii voștri!




Comments


bottom of page